trouwpak

Zeeuwen ‘zuunig’? Niet als het om hun trouwpak gaat. Van alle bruidegommen van Nederland zijn het de Zeeuwse mannen die het jawoord geven in de duurste trouwpakken. Een Zeeuwse bruidegom besteedt daar gemiddeld 1306 euro aan, dat is ruim een derde meer dan landelijk gemiddeld.

Zeeuwse bruiden scoren ook hoog als het gaat om het bedrag wat zij aan hun jurk spenderen:  gemiddeld 1753 euro neer voor hun droomjurk, terwijl het landelijk gemiddelde op 1405 euro ligt. Alleen Groningse dames geven meer uit: gemiddeld 1843 euro.

Ongeveer een kwart van alle Zeeuwse uitgaven voor een bruiloft gaat naar het uiterlijk. Zeeuwen besteden met gemiddeld 3662 euro het meeste aan hun uiterlijk van heel Nederland. Een gemiddeld Nederlands bruidspaar geeft 3096 euro uit aan onder meer de trouwjurk, het trouwpak, het bruidsboeket en de bruidsmake-up.

Het totale trouwbudget van een Zeeuws koppel ligt rond het landelijk gemiddelde van 14.585 euro. Een Zeeuwse trouwdag kost gemiddeld namelijk 14.613 euro. Het grootste bedrag gaat doorgaans naar de locatie. Overigens zijn de kosten van een eventuele huwelijksreis in het onderzoek buiten beschouwing gelaten. Gemiddeld word €920 uitgegeven aan de bruiloft videograaf.

Dit jaar lijkt een bruiloft met een groot budget in Nederland populairder dan een jaar eerder. Tot nu toe werden werden evenveel trouwerijen georganiseerd met een budget van meer dan 30.000 euro als in heel 2018. Bijna twee derde van alle bruidsparen geeft minder dan 15.000 euro uit aan hun bruiloft. Een kwart van de bruidsparen besteedt iets meer: tussen de € 15.000 en € 20.000.